Omgeving

Ligging

De afstand van Utrecht naar la Chasseigne bedraagt 807 kilometer. Poitiers ligt op een afstand van 75 kilometer, Châteauroux op 71 kilometer en Limoges 86 kilometer.

Route

De locatie is gemakkelijk per auto te bereiken. U reist via Parijs richting Orléans en daarna richting Clermond-Ferrand. U neemt afslag Vierzon en gaat richting Châteauroux en vervolgens richting Argenton. Zodra u een bord le Blanc/Poitiers ziet, volgt u die richting. Vanuit le Blanc richting Poitiers houdt u la Trimouille aan. Vlak voor la Trimouille ziet u links een bord met Tilly/St.Benoit, deze richting volgt u. Na ca. 6 kilometer ziet u na een bocht naar rechts aan de linker kant een bord la Chasseigne/la Loge.  Op deze weg ziet u la Chasseigne na 200 meter liggen. In normale omstandigheden is de afstand gemakkelijk in 10 uur af te leggen. Op enkele wegen moet echter wel tol betaald te worden.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur is normaal gesproken door het jaar ca. 10 graden hoger dan in Nederland. De winter is mild en mede daardoor kun je er prima overwinteren. Het perceel ligt op 181 meter NAP en toch is de lucht licht, ijl en gezond.

Omgeving

De eerst volgende grotere plaats is het pittoreske stadje Montmorillon waar grotere supermarkten te vinden zijn en waar op woensdagochtend de weekmarkt plaatsvindt. Dit stadje staat bekend om zijn boekdrukkunst. In de kleine straatjes zijn verschillende leuke boekwinkeltjes te vinden. Een andere grotere plaats is le Blanc met en prachtige hoge spoorbrug en een gezellig centrum. De hele omgeving staat daarnaast bekend om zijn brocante markten die in het seizoen elk weekend plaats vinden. Het glooiende landschap met in het voorjaar de koolzaadvelden en in de zomer eindeloze graan- en zonnebloemvelden zijn een lust voor het oog. In de directe omgeving van la Chasseigne zijn er verschillen mooie wandelroutes om zo “a pied” de omgeving te verkennen. Doe wel je wandelschoenen aan want af en toe is het flink klimmen of wandel je door een beekje. De grotere steden in de omgeving zijn Poitiers (75 km) en Limoges (86 km). Poitiers een stad met veel cultuur, van een Baptistére uit de 3e eeuw, vele imposante gebouwen uit de middeleeuwen, tot de toekomst in Futuroscope. Limoges staat bekend om zijn porselein. Beide steden hebben grote winkelcentra. De rivieren de Gartempe, Creuze en Anglin meanderen door de omgeving en hebben vele mooie plekjes om even uit te rusten of actief aan watersport te doen. In de omgeving zijn verschillen restaurants, Hier kun je prima lunchen en/of bij mooi weer ook op het terras. Vlakbij ‘ons’ dorp Trimouille (5km) zelf vind je een middelgrote supermarkt, een bakker, een geldautomaat, een Tabac, de plaatselijke VVV en een hotel/restaurant. De plaats Le Blanc is toeristisch, maar ook in de directe omgeving is van alles te bekijken en te doen. Zo kun je in la Trimouille erg goed vissen, tennissen of wandelen, in Lathus kano-varen en in Bélâbre zijn mogelijkheden om te golfen. Daarnaast zijn er in de omgeving diverse kastelen te bezoeken, maar ook een dagje Poitiers met Futuroscope ligt binnen de mogelijkheden. Fietsen kun je er wel, echter dient je fiets uitgevoerd te zijn met versnellingen, want het is er aardig heuvelachtig. De leukste plaatsen van de omgeving liggen in het dal. Zo ook Thollet. Meer (Franstalige) informatie is te vinden op de Franse toeristische pagina’s.

Winkels

In Thollet, ongeveer 3 kilometer verderop, is een cafe. In La Trimouille vind u al wat meer speciaalzaken, een eenvoudige supermarkt, bank (Agricole) en postkantoor. Wilt u naar de grote, typische Franse supermarkten, dan moet u naar Le Blanc of Montmorillon (± 25 kilometer).

Toerisme

De uitlopers van het Massif Central strekken zich uit tot de streek tussen Poitiers, Limoges en Châteauroux, waardoor deze deels heuvelachtig zijn met veel groen en bossen. Het gebied wordt doorsneden door vele riviertjes en plassen en is uitermate geschikt om te wandelen, vissen, paardrijden of voor watersport. Dankzij de gevarieerde landschappen, bijzondere cultuurschatten en het milde klimaat is de Vienne een zeer aangenaam vakantiegebied. In de groene valleien van de de rivieren Vienne, Gartempe en de Benaize vindt u vooral schaaps- en rundveekudden (het rundvee is van het type Limousin, het beste vleesras van Frankrijk) en bijzondere gebouwen. De streek staat bekend om zijn gastronomische specialiteiten.

Kasteeltuin Hendrix

Er zijn ook vele kastelen te bezichtigen in de omgeving. Waaronder de kasteeltuin van de fam. Hendriks uit Wanroij, op zo’n 70 kilometer van Thollet.

Château Guillaume

Een oud zomerverblijf van de Oranjes. Dit was een verblijf wat ze vaak gebruikten als doorreispost. U zult in het kasteel dan ook veel portretten van het koninklijkhuis tegen komen. Het kasteel is te vinden vlak bij Belabre.
www.parc-naturel-brenne.fr

Le Château des Aigles

Een roofvogelpark met een indrukwekkende vogelshow. Dit park is gevestigd in de ruïne van Château des Aigles. Tijdens de show heeft u een prachtig uitzicht over de stad Chauvigny.
www.geantsduciel.com

La Vallée des Singes

Op een mooie afstand ligt een prachtig apenpark. Dit is gelegen in Romagne, vlak bij Poitiers.
www.la-vallee-des-singes.fr

Maison de la Porcelaine

1000m2 porseilein. Hier wordt het gemaakt en verkocht. In Aixe sur Vienne, in de buurt van Limoge.
www.maisonporcelaine.com

Parc du Futuroscope

In Poitiers vindt u het themapark Futuroscope. In dit park vinden diverse visuele shows, films, lasershows en interactieve video’s plaats. De oude stad zelf is rijk aan historie en er zijn diverse musea en kerken om te bezoeken. Rond de stad zijn negen wandelroutes uitgezet, variërend in de lengte van 10 tot 18 kilometer, daarnaast is er aansluiting op drie lange-afstand wandelrouters (G.R.).
www.futuroscope.com

Watersport mogelijkheden

Op enige afstand van La Chasseigne bevinden zich de Barrage d’Eguzon (stuwmeer met dam) en het Lac Vassiviere. Beide zijn zeer geschikt voor watersport.